Werk je werkstress weg

Door Tineke Rensen

Mijn filosofie

Mijn filosofie over relaxed de zomer in is dat je eigenlijk altijd ontspannen moet zijn als mens en zeker als ondernemer. Er komen namelijk zoveel dingen op ons pad, waar we ons druk over zouden kunnen maken. Maar waarom zou je? Laat je je opjagen door deadlines, agenda’s van anderen of bepaal jij zelf hoe je daar in je hoofd mee omgaat?


Omstandigheden en mensen om je heen kun je meestal niet veranderen. Hoe jij daar vervolgens op reageert, wat je denkt, welke actie je onderneemt en vanuit welke energie je dat doet: dat heb je allemaal zelf in de hand. Als iemand aan mij vraagt hoe ik zelf zo rustig blijf onder allerlei omstandigheden, antwoord ik: ‘jarenlange training in mijn hoofd’

Doorhebben:

* Wat zeg ik tegen mezelf?

* Hoe voel ik me?

* Hoe reageer ik?

Vervolgens kijken:

* Helpt het me als ik dit denk?

* Wil ik me zo voelen?

* Wil ik zo reageren?


Dan de daad bij het woord voegen en het anders doen, denken en voelen. Het vraagt dus veel bewustzijn over wat er in je hoofd omgaat.

Uit mijn boek
Geef je concurrenten het nakijken’

“The time to Relax is when you don’t have time for it”

Sydney J. Harris


Je kunt in situaties terecht komen waar je, als je dat van tevoren had geweten, niet voor had gekozen. Eén van die situaties is het feit dat ondernemers hard moeten werken. De vrijheid die het ondernemerschap zo aantrekkelijk maakt, is vaak maar schijn. Er zijn deadlines die gehaald moeten worden, veeleisende klanten, ellenlange to-do-lijsten, eindeloze besprekingen en ga zo maar door. Dat alles draagt niet bij aan een gevoel van vrijheid. Ook al maak je al je keuzes helemaal zelf.


Ik ben ervan overtuigd dat ondernemers veel meer ontspannen kunnen werken dan ze nu vaak doen. Daardoor kunnen ze veel meer mogelijkheden en kansen voor zichzelf creëren.


Misschien denk je nu: hoe kan dat dan? Want minder werken, betekent minder klanten, minder omzet, meer problemen en meer kosten. Als ik het werk zelf niet oppak, moet een ander het immers doen. En dat kost geld.


De Belgische ondernemersorganisatie NSZ stelde in 2011 vast dat 91 % van de ondernemers last had van langdurige stress. Dit uit zich onder andere in: slapeloosheid (24%), spierpijn en andere lichamelijke pijn (17%), stemmingswisselingen (11%), maagklachten (10%) en gevoelens van depressiviteit (8%).

1. Hard werken

De overtuiging die ik ga tackelen, is dat je heel hard moet werken om je bedrijf van de grond te krijgen. En als je dat eenmaal is gelukt, dan draai je waarschijnlijk nog steeds werkweken van gemiddeld zestig uur of meer.


Overal waar ik ondernemers spreek, is dit wat ik hoor. Het hoort er gewoon bij – of je dat nou leuk vindt of niet.


Werken in de weekenden is voor de meeste ondernemers de normaalste zaak van de wereld. Dan kun je dingen doen waar je door de week absoluut niet aan toekomt. We praten dit goed met argumenten als:

- Mijn gezin kan er in ieder geval goed van leven en leuke dingen doen.

- Weekenden vieren zijn ouderwets, we leven immers in een 24-uurs economie.

- Mijn vrienden weten nou eenmaal dat ik vaak geen tijd heb en ze hebben daar begrip voor.

Maar hoe relaxed werken is dit eigenlijk?

Als ik ondernemers vraag of ze hard werken leuk vinden, dan krijg ik daar vaak een ontwijkend antwoord op. Hard werken hoort er gewoon bij. Toegeven dat hard werken niet goed en niet gezond is, is vervelender dan accepteren dat het er nou eenmaal bij hoort. Zou je wel gehoor geven aan het gevoel dat je te hard werkt dan moet je er ook iets mee gaan doen. Dat is onmogelijk, is de overtuiging van veel ondernemers.

'Don't be bussy
be productive'

'It's the will
not the skill'

'Don't be afraid
to fail,
be afraid not to try'

2. Veel uren maken versus hard werken

Ik wil er niet voor pleiten dat ondernemers allemaal minder uren moeten gaan werken. Wat ik je wil laten zien, is dat je er zelf voor kiest om veel uren te werken. En als je ergens voor kiest, moet het ook leuk zijn.


We denken vaak dat we geen keuze hebben om minder hard te werken want:

- De boekhouding doe ik nou eenmaal liever in het weekend.

- Die ene klant wil ik echt binnenhalen, ook al moet ik er de hele week iedere avond voor overwerken.

- Mijn personeel kost zoveel meer tijd dan ik had verwacht, waardoor ik mijn eigen werkzaamheden op andere tijden moet doen.


Er is een groot verschil tussen hard werken en veel uren maken. Waar het om draait, is hoe je ermee omgaat. Krijg je energie van je werk of maakt het je moe? Krijg je er inspiratie van of ervaar je het als geestdodend? Geniet je er ieder moment van of ben je pas blij als de klus klaar is?

3. Stimuleer creativiteit en intuïtie

Bij Google mag iedere werknemer tot 20% van zijn of haar arbeidstijd bezig zijn met een persoonlijk project. Bedoeling hiervan is de creativiteit te stimuleren.


Wat doe jij als ondernemer om je eigen creativiteit te stimuleren? Of ben je zo druk bezig met hard werken dat daarvoor geen ruimte is? Als je ergens een oplossing voor zoekt dan kun je er in het algemeen van uitgaan dat deze oplossing al ergens is bedacht. Alleen jij hebt er op dat moment nog geen toegang toe. Totdat je een ingeving krijgt. Die kan je uiteindelijk brengen bij de oplossing die je zocht.


Waar komt die ingeving vandaan? Komt die zomaar uit de lucht vallen? Dat kun je toeval noemen, maar ik geloof niet in toeval. Ingevingen komen op bepaalde momenten bij je binnen, dat werkt voor iedereen anders. Voorwaarden zijn wel dat je:

- Ontspannen bent, een open mind hebt en je oren en ogen goed open houdt.

- Dat je er vertrouwen in hebt dat je een oplossing vindt.

- Dat je leert luisteren naar je intuïtie en je gevoel.

- Dat er momenten zijn waarop je je gedachten de vrije loop laat.

3. Stimuleer creativiteit en intuïtie

Er zijn onderzoekers die menen dat dit het beste lukt als je hersengolven een bepaalde frequentie hebben, zoals tussen slaap en waak. Dan denk ik: waarom zo ingewikkeld doen? Ik stap gewoon in mijn auto. Voor mij is autorijden ontspannend en ik krijg er vaak ingevingen van.


Sinds ik snap waarom en wanneer ik ingevingen krijg, plan ik bewust geen telefoongesprekken meer in tijdens autoritten. In plaats van voortdurend te bellen, plan ik liever tijd in om oplossingen toe te laten.


Hoe zou je het vinden als je ervoor kunt zorgen dat je waardevolle ingevingen krijgt? Dat het dus geen toeval meer is? Dat is precies de reden waarom Google de creativiteit van de werknemers stimuleert. Op het hoofdkantoor van Google zijn allerlei ruimtes voor onder andere yoga, meditatie en sport. Ze wakkeren de speelsheid van medewerkers aan door middel van glijbanen door het hele gebouw. Bovendien zijn er prachtige tuinen aangelegd om buiten te wandelen in de natuur. Het zijn allemaal initiatieven waardoor de medewerkers van Google zich kunnen ontspannen. Die ontspannen staat stimuleert en ontwikkelt hun creativiteit en hun vermogen om ingevingen toe te laten.


Ondernemers uit de hele wereld gaan op excursie naar het hoofdkantoor van Google. Het kan ook gemakkelijker. Onderzoek voor jezelf waar jij van ontspant en integreer dit dan in je werkdag. Of denk je dat je daar geen tijd voor hebt?

4. Moe na een dag werken

Als je thuis komt van je werk hoor je niet moe te zijn. Je hoort energie te krijgen van wat je doet, ook van je werk. Van gesprekken met inspirerende mensen en van leuke klussen binnenhalen. Het gevoel hebben dat je iedere dag interessante dingen kunt beleven, maakt dat die interessante dingen ook daadwerkelijk gebeuren. Jouw energie maakt dat mogelijk.


Zaken die je niet leuk vindt, putten je uit. Waarom doe je ze? Omdat je denkt dat het moet? Draai het eens om en ga op zoek naar wat er wel leuk aan is en geef daar je aandacht aan. Als je bijvoorbeeld geen zin hebt om achter onbetaalde facturen aan te bellen, zie het dan als een mogelijkheid om weer eens met je klanten in gesprek te raken. Met die mindset zullen je gesprekken gegarandeerd anders verlopen.


Door altijd maar druk te zijn, sluit je kansen buiten – je ziet ze gewoon niet meer. Door te vaak en te lang druk bezig te zijn, komen uiteindelijk je persoonlijke relaties en/of je gezondheid in het geding. Dat gaat niet van de ene op de ander dag, dat is een proces dat zich sluipenderwijs voltrekt.


5. Hoe doe je dat dan: relaxed werken?

Eigenlijk is relaxed werken heel simpel: zorg goed voor jezelf. En verder zullen de volgende tips je goed op weg helpen.


Als je de concentratie verliest, stop dan. Sta op, pak wat te drinken, maak een praatje met iemand of loop even naar buiten.

Herken de patronen die ontstaan als iets niet lukt. Als je moet gaan leuren en trekken aan iets, moet je het dan wel doen? Even afstand nemen door wat anders te gaan doen, kan je juist de oplossing geven waarnaar je op zoek was.


Waarom moet iets gebeuren zoals je het van tevoren hebt bedacht? Als je ideeën over hoe iets hoort, los kunt laten dan kun je openstaan voor andere mogelijkheden. Die misschien veel beter zijn.


Doe dingen waar je energie van krijgt of waarmee je je batterij weer oplaadt. Wat dat is, is voor iedereen verschillend.


Wees in het moment. Als je ergens mee bezig bent, denk dan niet aan wat je straks nog moet doen of wat je gisteren deed.


Houd je werkdag organisch. Luister goed naar je lijf als je moe bent, maak dan even een wandeling in de frisse lucht.


Werk je to do lijst af op basis van waar je zin in hebt en waar je energie voor hebt.

Geniet van wat je op dat moment aan het doen bent. Er is altijd wel iets leuks aan te bedenken.

Kortom, werk ontspannen, gefocust met aandacht, creatief, effectief, intuïtief en blijf ook open staan voor “toevallen”


Moet je nu direct je hele werkweek omgooien? Als je dat kunt: ja. Ik denk echter dat het realistischer is om kleine dingen te veranderen en te bekijken welk effect dit op je werk heeft. Zo kun je bijvoorbeeld zeggen: als ik aan de telefoon ben, lees ik geen mail. Je hebt er je aandacht dan niet voor de volle honderd procent bij. Nog een nuttige tip: plan een blok nietsdoen in je agenda en bekijk pas als het zover is waar je zin in hebt om mee aan de slag te gaan.

6. Het verschil tussen willen, moeten en verwachtingsvol zijn

Wil je per se iets afkrijgen omdat het nu eenmaal moet?


Als je iets graag wilt dan doe je het met plezier. Als je iets moet, dan maak je het zwaar en is de kans dat het tegenzit veel groter. Iets afkrijgen, omdat het moet, is dus hard werken. Wil je dat het af is, omdat je daar zin in hebt, is relaxed werken.


Eraan beginnen vanuit een verwachtingsvolle energie en openstaan voor wat er op je pad komt, is nog veel relaxter werken. Omdat je dan niet weet welke ingevingen je krijgt of welke toevalligheden zich zullen aandienen.


Als je denkt dat iets op een bepaalde manier moet en het lukt niet, laat het dan los. Vertrouw erop dat er op een ander moment wel een oplossing is. Jij kunt alleen nu nog niet verzinnen welke dat zal zijn.

Over de auteur:

Tineke Rensen schreef het boek ‘Geef je Concurrenten het nakijken’. Zij is al 28 jaar ondernemer en verkocht haar goedlopende, internationale MKB-Bedrijf in 2011. Tevens is ze ex-topsporter, met Nederlands kampioen en deelname aan een WK als hoogtepunten. Sinds de verkoop van haar bedrijf helpt ze ondernemers met Slim & Relaxed ondernemen.