Stemtrainer


Debby Mureau

Je zenuwen de baas

Relaxte praatjes


Je zenuwen de baas? Relaxed je verhaal vertellen voor een volle zaal of een kritische club collega’s? Het zijn situaties die we allemaal als spannend ervaren. Sommigen van ons liggen er weken wakker van; zenuwen! Gevolg; je start je verhaal met een gejaagde adem, weet niet meer waar je je handen moet laten en voelt je beoordeeld. Niet in het minst door jezelf!


Veel ruis


Dit bewustzijn op meta-niveau zorgt ervoor dat je disscocieert van de situatie. Je zit niet meer ‘in je lijf’. Je kijkt en luistert niet meer naar je omgeving. Je kruipt in je gedachten, reageert niet adequaat op vragen of signalen vanuit je omgeving. Eigenlijk maak je je alleen nog maar druk om jezelf. Deze vorm van denken creëert veel ‘ruis’; gedachten die niet bijdragen aan de inhoud van je verhaal. Tja, en wat doe ik daar dan aan, zul je denken? Want dat het je overkomt is niet ongewoon. Het komt zelfs heel vaak voor. Belangrijker is: hoe haal je jezelf uit die benarde positie? Kijk, en dát is vrij eenvoudig. Zet jezelf terug in je lijf. In je zintuigen. Dat doe je door:

Adem, kijk, voel en vind

ADEM diep in, deze even vast te houden en dan weer ver UIT te ademen. Daarmee ontspan je je ademhaling en lijf. 


KIJK om je heen! Vóór je, opzij van je. Welke kleuren dragen de luisteraars? Wat zie je aan de muur hangen? Daarmee zet je jezelf weer in je zintuigelijke beleving en in je gevoel. 


VOEL wat je raakt in je verhaal. Wát wil je met klem overbrengen? Denk daar van te voren goed over na. Het is jouw anker voor als je teveel in je hoofd belandt. Die emotie over je onderwerp haalt alle ruis weer weg. 


VIND 3 aandachtige luisteraars in je publiek; links van je, midden voor en rechts van je. Dat zijn de mensen die meevoelen. Bedien deze 3 richtingen van jouw aandacht. Je zult je meer gesteund weten.


'Je stem als krachtbron'

In mijn boek ‘Je stem als krachtbron’ staan in hoofdstuk 14 nog meer tips voor hoe je je zenuwen de baas kunt blijven tijdens het houden van praatjes. 


Ik wens je hele relaxte praatjes toe! 

Debby Mureau