INTERVIEW

MET

Marie Diamond

Door Annedieke Kuchler

Over Marie Diamond

Marie Diamond is auteur, spiritueel leraar, persoonlijke & business mentor, Feng Shui- & Dowsing-meester en wereldberoemd geworden door 'The Secret' (boek en film). Zij heeft studenten en klanten in ruim 185 landen. Haar spirituele weg begon al op 7 jarige leeftijd, herontwaakte op haar 15e en kreeg en kreeg vaste vorm toen ze 26 jaar was. Als juriste, alumni van de Universiteit van Gent, studeerde ze verder in de vakken Criminologie en Management. Na een korte carriere in het bedrijfsleven, o.a. bij de Belgische en Europese regering en als uitgever-manager bij Wolters Kluwer Internationaal, startte ze haar geestelijk werk voor de wereld in 1994 te Brugge. In 2002 verhuisde ze naar de Verenigde Staten, waar ze 1 van de top 100-personen werd in de Personal Development-wereld. Marie is tevens mede-oprichter van de Transformational Leadership Council & President van de Europese Chapter. Ze reist constant over de wereld om iederen te helpen bij persoonlijke transformatie, groei en impact in de wereld. Zij is al meer dan 24 jaar gehuwd met haar Belgische echtgenoot Jean Demeyer en heeft 3 kinderen. Haar thuisbasis is nu Zuid Frankrijk.

Algemene vooruitzichten voor het jaar van de hond: 16 februari 2018 t/m 4 februari 2019

Gunstig:

Wanneer een hond een Chinees huis komt binnenwandelen, dan wordt dat gezien als een gunstig teken. De Hond is namelijk trouw, loyaal, verdraagzaam, wil verbindend zijn en heeft een afkeer van ongerechtigheid en oneerlijkheid. Een hond is een roedeldier en heeft dus behoefte aan gezelschap, waar hij of zij dan ook goed voor wil zorgen. Als iets ze niet zint, gaan ze blaffen en worden ze defensief en veeleisend. Deze karaktertrekken zorgen voor waakzaamheid die nu broodnodig is bij het verdedigen van idealen als vrijheid en tolerantie.


Economie:

Het Jaar van de Hond is een jaar waarin idealen richtinggevend zijn en meer samenwerking ons vooruithelpt. Dat zorgt niet alleen voor meer harmonie, maar ook voor extra inkomsten, want onze economie heeft veel schade ondervonden door individuen en/of organisaties die elkaar bij voortduring hebben tegengewerkt of alleen maar voor het grote geld gingen. In de gezondheidszorg maken acties van zorgverleners en patiënten dat de mens weer meer centraal komt te staan. De ontwikkelingen van nieuwe technologie staat evenmin stil in 2018. Ook zal omscholing dit jaar een belangrijk thema worden, want er is genoeg werk, maar er zijn niet genoeg mensen met de juiste kennis.


Balans:

Behalve nieuwe technologie en samenwerking zullen er ook meer conservatieve normen en waarden worden uitgedragen, en zoeken we naar een betere balans voor de aarde waarop we leven.


Persoonlijk:

Idealen gaan in 2018 weer een grotere rol spelen, samenwerking geeft meer zin aan ons leven. Ook zal de behoefte aan intimiteit en huiselijkheid toenemen.

Inleiding interview

A:Ik ontmoette Marie Diamond eind vorig jaar na een lezing van haar in Amsterdam. Terwijl ik nog mijn best stond te doen om in zo goed mogelijk engels te converseren met haar, zei ze plots 'laat ons maar in het Nederlands spreken hoor'. Wat bleek: deze wereldberoemde expert op het gebied van 'verlicht leiderschap' is een geboren Vlaamse. Marie vertelde me enthousiast over 2018, dat in de Chinese astrologie een 'Jaar van de Hond' is. Frappant genoeg zijn zowel Supervrouwen-founder Wendy Broersen als ikzelf geboren in zo'n 'Jaar van de Hond'. Voldoende redenen dus om daar meer over te weten te komen, zeker nadat we ook nog eens ons thema 'Relax' op dit Zomer Magazine plakten. Dus mocht ik, exclusief voor Supervrouwen, een interview hebben met haar.

A: Marie, wat typeert 'Een Hond? en 'Een Jaar van de Hond'?

M: De hond is een roedeldier, dat geldt ook voor de mensen die geboren zijn in een hondenjaar. Ze zijn dan ook verbindend en creëren graag een groep mensen om zich heen voor wie ze goed willen zorgen. Ze hebben niet alleen een focus, maar ook een groepsfocus. Het gaat dan altijd om een jaar van samenwerking en waardigheid. De waarheid komt naar boven. Geen ditjes en datjes, maar echt weten wat het is.

‘Visualize your Dreams daily and manifest your Goals every minute of your Life’
-Marie Diamond

A: Welk jaar ging hier aan vooraf?

M: 2017 was grotendeels een 'Jaar van de Haan'. Een haan is niet zo bezig met collectieve verontwaardiging. Hij of zij zegt 'ik wil de beste zijn'. Kijk naar Trump die vorig jaar begon aan zijn presidentschap en benadrukte 'America First' en 'Let's make America great again'. Een haan wil ook vooral aantonen dat hij het allemaal kan. Ze zijn wel creatief, er zijn veel artiesten 'haan', maar de waarheid is voor hen een stuk minder belangrijk dan voor 'de hond'. Als het aan 'hanen' ligt zullen zij het liefst die waarheid nog een beetje verbloemen. Denk aan de verwarringen omtrent nieuws, fake nieuws etc. Complete verwarring. Er gebeuren dan ook dingen die we niet verwachten: Hillary verliest de verkiezingen, de Brexit wordt een feit. Een haan wil het alleen doen en vertelt ook graag leugens, terwijl hij anderen daarvan beschuldigt.

A: Ja ik vat hem. We zijn dus beland in een fase van puin ruimen en collectieve verontwaardiging.

M: Exact. In het 'Jaar van de Hond' ligt de nadruk op samenwerking en bescherming: vooral van onze kinderen. Je ziet het nu ook gebeuren in de wereld. In Amerika: de mensen staan op. Ze komen op voor de kinderen van immigranten die gescheiden leven van hun ouders. Ze houden hun mond niet meer. Niet als solisten, maar ze staan op in een groep, omdat het om bescherming gaat. Kinderen beschermen tegen (natuur-)geweld, tegen de regering, noem maar op. Mensen vroegen mij vorig jaar wat er zou gebeuren en toen zei ik al je zult zien dat de nadruk komt te liggen op het helen van kinderen.

A: Dat vond ik inderdaad aangrijpend. Dat we nog aan het soebatten waren over immigranten en er in de media ineens die foto opdook van dat kindje dat aangespoeld was. Dood, verdronken, boem bats.

M: Ja, dat is typisch een 'hondenreactie'. Kom maar hier, ik heb je niet genoeg kunnen beschermen. In het 'Jaar van de Haan' kun je de zaken nog verdraaien, maar in het 'Jaar van de Hond' niet meer. De hond begint te blaffen en vertelt het door, jij als journaliste, maar ook andere mensen die je er mee aansteekt. Zelfs Melania Trump stond op tegen de harde houding van haar man ten aanzien van de immigrantenkinderen. En er wordt zelfs al gesproken over de Brexit terugdraaien of in elk geval afzwakken. Typisch hondenjaar: mensen zeggen 'eigenlijk willen we helemaal niet apart'.

A: Ik vind de jonge generatie goed op weg. Ook in de platform- en deel-economie. Waarom zou je een auto kopen voor jezelf, terwijl je dat ook met z'n zessen kunt. Hetzelfde voor scooters, elektrisch gereedschap, deelfietsen etcetera.

M: Frappant is dat dit in de jaren 60 van de vorige eeuw socialistisch of zelfs communistisch genoemd werd. Het zou beïnvloedt zijn door de verderfelijke regimes van Rusland, China en Cuba. Terwijl de jonge generatie van nu het gewoon als milieuvriendelijk en maatschappelijk verantwoord betitelt. Het is nu ook niet vanuit een politiek gegeven, maar vanuit een menselijk gegeven dat dit ontstaat. Een hele andere situatie.

A: In de geschiedenis zie je vaak dat revoluties aangezet worden door de jong volwassenen. Denk aan de studentenopstanden van 1968, nu exact een halve eeuw geleden.

M: Het gaat gelukkig nu wel meer door de generaties heen. Er is een duidelijk verschil tussen altruïsme en egoïsme op dit moment. Die laatste groep is alleen bezig om de dag door te komen en te denken 'heb ik voldoende gegeten, genoeg gespeeld of kan ik op tijd naar bed', terwijl de altruïsten naar het grote geheel kijken. Zij denken 'is het goed voor mij geweest en is het goed geweest voor mijn familie en is het goed geweest voor de wereld?'. Die willen 'de slapende groep' ook wakker schudden. Deze mensen kunnen nog niet verder kijken dan zichzelf. Door hun omstandigheden, hun opvoeding of omdat ze gewoon nog niet zo bewust in het leven staan. Een hond blaft niet voor niets. Die wil dat we weer vaker naar ons hart luisteren in plaats van naar ons hoofd: compassie dus. En als er één hond blaft, gaan de anderen reageren. Je ziet dat er ook weer demonstraties komen en mensen massaal laten weten: 'zo kan het niet langer!'. En las het heel erg wordt gaat de hond huilen. 'Help, help, er is gevaar!'

A: Ons zomermagazine heeft het thema 'Relax'. Maar aan vakantie vieren gaat vaak nog een hoop stress vooraf: de voorbereiding,

M: Ons lichaam maakt cycli van 9 dagen. Je moet dus ook minstens 10 dagen, maar beter nog 2 weken vakantie opnemen om los te komen van de traditionele comfortzone van werk en thuis, je dagdagelijkse routine zeg maar. Onze hersenen moeten draaien, ze moeten betagolven naar alphagolven gaan. Dagelijks leven is beta, ontspanning is alpha. Dit doen we zonder er bij stil te staan. De ontspanningsstand zorgt er voor dat we beter kunnen ademen, meer tijd voor onszelf nemen, we gaan naar warmere streken, we eten vaak beter en ook rustiger. Ons hele energiesysteem verandert. Van beta naar alpha gaan is ook detoxen. De slechte stoffen, zoals stresshormonen komen los en dat is ook waarom mensen vaak ziek worden op hun vakantie.

A: Hoe voorkom je dit?

M: Het is heel belangrijk dat je voor je op vakantie gaat je hersenen dus al een beetje in die rustiger alphastand zet. Je hebt eigenlijk wel minimaal 24 uur nodig, maar eigenlijk wel 2 of 3 dagen om alles thuis op je gemak te kunnen afwerken. Des te eerder ben je in de juiste vakantiestand. Echt: een goede voorbereiding is het halve werk! Ga alvast in jouw eigen omgeving naar buiten, de natuur in, eet al eens wat meer zoals je op vakantie zal gaan eten en slaap alvast wat langer: dan ben je goed bezig! En als je terugkomt: hetzelfde, maar dan andersom, om weer terug te komen in de energie van thuis. Niet direct weer gaan vliegen en rennen, maar opbouwen. Ons lichaam is geen machine die je gewoon even 'aan' of 'af' zet.


A: En heb je voor gezinnen nog een tip?

M: Schrijf voor jezelf op wat je in ieder geval wil doen en wat je ook nog wilt doen als de tijd en situatie dat toelaten. Als dat 4 mensen zijn, heb je waarschijnlijk al veel mensen. Spreek dan bijvoorbeeld af dat je op de warmste uren met de kinderen aan zwemband of strand gaat zitten en dat je daarna nog iets cultureels op de agenda zet of gewoon rust houdt. Dan kun je bijvoorbeeld 's ochtends rustig gaan shoppen of doen wat je wilt, want niet alles hoeft met z'n allen te gebeuren. En s'avonds gaan eten bij het favoriete restaurant van één van de gezinsleden. Een gezinsvakantie werkt natuurlijk alleen als het ook echt vakantie voor iedereen is. Luister dus goed naar elkaar.

A:Jij komt dit jaar ook naar Nederland toch?

M:Zeker en voor de eerste keer ga ik ook in het Nederlands les geven. Dat wordt nog wat, want het is dan wel mijn moerstaal, maar voor mijn werk denk, praat en schrijf ik altijd in het engels. 27 september op de dag van 'De Kracht van het Vrouwelijk Leiderschap. Ik hoop je daar te ontmoeten.


A: Dat zou dan een wederzijds genoegen zijn. Marie, dankjewel namens alle Supervrouwen voor dit inspirerende gesprek!

Boek: 'The Law of Atraction'

Wat weet jij over de kracht van Feng Shui?


Marie Diamond, Global Transformational Teacher en Feng Shui Master, deelt krachtige ideeën met ons; ons succes wordt niet alleen beïnvloed door wat wij willen, maar ook door de energie van de ruimte en de omgeving om ons heen.