10 boeken van 10 succesvolle vrouwelijke auteurs voor in de koffer of
e-reader

De positie van vrouwelijke schrijvers is weer onderwerp van verhitte discussies, door de rel over de 'all-male-Boekenweek' van volgend jaar. Wij staan natuurlijk niet te juichen bij het thema ‘De moeder, de vrouw’ en al helemaal niet als zowel het Boekenweek-geschenk als het Boekenweek-essay geschreven wordt door een man.


Uit onderzoek van Corina Koolen van het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis blijkt daarnaast dat vrouwelijke auteurs veel minder vaak voor literaire prijzen genomineerd worden dan mannelijke. Afgelopen 10 jaar is slechts 25% van de grote prijzen zoals de ECI Literatuurprijs, de Libris Literatuur Prijs, de Fintro Literatuurprijs en de P.C. Hooft-prijs door een vrouw gewonnen.
Van 2001 tot 2008 heeft zelfs geen enkele vrouw 1 van deze grote literaire prijzen gewonnen. De onderzoeker geeft aan dat vrouwen niet benadeeld worden omdat ze vrouw zijn. "Het zijn bepaalde ideeën die we hebben over wat typische vrouwelijke en mannelijke onderwerpen zijn en dat nemen we toch stiekem mee bij de beoordeling.”


En dat blijft toch gek. Want: 

a. er is geen gebrek aan goede vrouwelijke auteurs en

b. 70% van de boekenlezers is vrouw.


Dus heb ik een top 10 lijst gemaakt van de meest succesvolle literaire vrouwen van dit moment. Afwisselend nederlandstalige en vertaalde engelstalige werken. 10 superboeken van 10 Supervrouwen dus. Veel leesplezier gewenst!

1. Margaret Atwood: ‘Maddaddam’

Meer dan ooit is de westerse wereld in de ban van de mogelijkheid dat aan ons luxe leven een einde kan komen. Margaret Atwood, een van de grootste en meest gelezen schrijvers van nu, geeft ons in dit boek haar visie op een leven in de zeer nabije toekomst. Enige tijd nadat een waterloze vloed het grootste deel van de mensenheid heeft vernietigd, hebben Toby en Ren hun vriendin Amanda uit handen van zogeheten Painballers gered. Zij leven teruggetrokken in het zwaarbeveiligde MaddAddamite Cob House, waar het leven evenmin eenvoudig is. Te midden van allerlei gevaren van buiten moeten zij ook alledaagse gevaren zien te trotseren: culturele verwarring, jaloezie jegens onbereikbare geliefden en verschrikkelijke koffie. Margaret Atwood is niet voor niets de meest succesvolle vrouwelijke auteur in de westerse wereld. Ze weet een vaak onbegrepen literaire genre overtuigend naar een groot publiek te presenteren. Het is volgens de kenners een echte Atwood: avontuurlijk, geestig en romantisch.


2. Hanna Bervoets: ‘Alles wat er was’

Er is er een leven voor en een leven na ‘de knal’. 8 mensen komen op een zondag in een schoolgebouw samen voor de opnamen van een wetenschapsprogramma. Maar die worden nooit gemaakt. Want plotseling klinkt er een knal. Op bevel van de autoriteiten gaan ramen, deuren en gordijnen dicht. En ze blijven dicht. Eerst dagen, dan weken.


Door de ogen van tv-redactrice Merel zien we hoe de groep zich probeert staande te houden in een nieuwe wereld. Een wereld van duisternis en isolatie. Van slapen op een gymmat en 10 korrels rijst per dag. Naarmate de voedselvoorraden verder slinken, lopen de spanningen tussen de schoolbewoners steeds hoger op. Als alles wat er was er niet meer is, wat is dan nog de waarde van liefde, loyaliteit en vriendschap?

3. Veronica Roth: ‘Divergent’

De inmiddels wereldberoemde reeks bestaat uit 3 boeken: ‘Divergent’, ‘Insurgent’ en ‘Allegiant’ (Inwijding, Opstand en Samensmelting) en een novelle: ‘Four’ Het verhaalt speelt zich in een futuristisch Chicago, waar de maatschappij opgedeeld is in 5 groepen, facties genaamd: Dauntless (Onverschrokkenheid), Abnegation (Zelfverloochening), Erudite (Eruditie), Amity (Vriendschap) en Candor (Oprechtheid).


Divergent volgt Beatrice, die op 16-jarige leeftijd een factie moet kiezen, maar erachter komt dat ze niet alleen maar in 1 hokje past. Ze is namelijk divergent (afwijkend), wat betekent dat ze eigenschappen van meerdere facties bezit. Dit blijkt al snel levensgevaarlijk te zijn.

De succesvolle reeks is inmiddels ook verfilmd.

Wherever I am, if I’ve got a book with me, I have a place I can go and be happy.

- J.K. Rowling

4. Renate Dorrestein: ‘Dagelijks werk’

Een 'otobio' van de dit jaar overleden Renate Dorrestein. Over haar rijke en veelzijdige schrijversleven. Ze vertelt haar verhaal aan de hand van teksten die ze terugvond in haar archief, van essays en lezingen tot mails. Daarbij laat ze zien waar het schrijverschap naast het daadwerkelijke schrijven nog meer uit is opgebouwd: inspiratiebronnen, internationale gastschrijverschappen, uitgeversperikelen, de omgang met lezers, scholieren, vertalers en pers. Maar ook schrijft Renate Dorrestein over wat haar drijft, welke morele dilemma’s ze op wil werpen en welke actuele kwesties ze heeft aangesneden.


Veel van de teksten zijn op zichzelf al de moeite waard: scherp en humoristisch. Maar de meerwaarde zit in de literaire autobiografie die deze ons ontvallen auteur zo van zichzelf samenstelt. Met die slimme en toch lichtvoetige toon die haar zo eigen was. Het is daarmee een vrolijk stemmend boek, tot je als lezer beseft dat ze dit werk nooit had samengesteld, als ze geen vergevorderde slokdarmkanker had, die haar in mei 2018 fataal werd. Dit boek laat zien hoe uniek Renate Dorrestein was en waarom we haar zo gaan missen.

5. Danielle Steel: ‘Minnie in Hollywood’

De koningin van de romans (ook bekend om de vele TV-series die ervan gemaakt zijn), Danielle Steel, had een druk jaar. Ze heeft 6 boeken gepubliceerd, waaronder een fotoboek . Omdat velen neerkijken op dit suikerzoete genre, geven we hier even Steel in harde cijfers aan.


3: de plek warop haar boeken gemiddeld binnenkomen op de Amerikaansebestsellerlijsten

5: ex-echtgenoten

8: huisdieren (hondjes, konijn, parkiet en hangbuikzwijn)

9: kinderen, waaronder 2 geadopteerde kinderen

55: kamers in haar huis in San Francisco

95: romans sinds haar debuut in 1973

390: aantal weken met 1 titel in de bestsellerlijst

380 miljoen: verdiend vermogen in de afgelopen decennia

650 miljoen: exemplaren verkocht

1.210.000 kilometer: alle verkochte romans op elkaar gestapeld, dat is 2x naar de maan en terug.

6. Rascha Peper: ‘Handel in veren’

Jenna Strijland verzon bovenstaand pseudoniem toen ze een manuscript wilde opsturen naar een uitgeverij waarvan haar buurman de directeur was. Als het afgekeurd werd, zou het namelijk minder gênant zijn om hem tegen te komen. Ze werd een van Nederlands succesvolste schrijfsters. In oktober 2012 zei ze in een interview in NRC Handelsblad aan een ongeneeslijke vorm van alvleesklierkanker te lijden. Ze gaf aan te overwegen haar nog onvoltooide roman te laten afronden door een andere schrijver. Ze slaagde er toch nog in het boek op haar ziekbed af te maken.


Dit ‘Handel in Veren’ verscheen in juni 2013. Het gaat over Wendela. Zij logeert bij haar grootmoeder Minke, die getrouwd was met de inmiddels allang overleden ornitholoog Henk Bronkhorst. Halverwege de jaren 50 ging hij op expeditie naar Nieuw-Guinea om te bewijzen dat de zeldzame Bruijns boshoen nog niet was uitgestorven. Terwijl we hem en zijn Papoea-begeleiders in hun spannende en hilarische zoektocht volgen, neemt Minke haar kleindochter in 2012 in vertrouwen over wat er zich in die jaren thuis in Nederland heeft afgespeeld. Is Wendela’s vader wel de jongste zoon van haar en Henk? En wie is Rick uit New York? Rascha Peper ontsluiert het familiegeheim.

7. E.L. James: ‘Vijftig tinten grijs’-trilogie

Deze erotische reeks begon als een eerbetoon aan de Twilight-boeken van Stephenie Meyer waaar de schrijfster fan van is. Tot die tijd werkkte ze als uitvoerend producent bij TV. Sinds haar jeugd droomde Erika Leonard (E.L.) er echter al van om verhalen te schrijven, maar dat schoof ze telkens voor zich uit vanwege haar familie en haar carrière. Uiteindelijk nam ze de pen op. Het resultaat: de succesvolste erotische trilogie aller tijden. Veel mensen willen niet weten dat ze deze (door de keurige recensenten) als 'pulp geafficheerde' boeken lezen of gelezen hebben. Gevolg: in de kringloopwinkels kunnen ze inmiddels complete stellingen bouwen van al die 'Fifty Shades'-exemplaren. Je weet dus waar je moet wezen, als je ze gemist hebt.


Waar gaat het over?

Wanneer Anastasia Steele (kortweg Ana) een interview voor haar vriendin Kate gaat doen omdat die ziek is, ontmoet ze Christian Grey. Ze schaamt zich voor de vragen en weet niet hoe snel ze er weg moet komen. Toch blijft de man in haar gedachten en tot haar verbazing ziet ze hem regelmatig. Christian heeft namelijk besloten dat hij haar als ‘Onderdanige’ wil, maar dit weet ze nog niet. Wanneer ze met elkaar omgaan, voelen ze beiden de sterke spanning tussen hen. Kate waarschuwt Ana voor Christian, maar ze luistert er niet naar.


BDSM

Als Christian haar laat zien waarom hij eigenlijk niet de juiste man voor haar is, zoals hij dit haar letterlijk eerder heeft gezegd, schrikt ze. Ze mag het echter aan niemand vertellen, daarvoor heeft ze net een contract ondertekend. Ana heeft haar maagdelijkheid al wel aan de man gegeven. Ze weet niet zo goed wat ze ervan denken moet. Christian vraagt haar daarom om het contract rustig door te nemen en dan haar beslissing te nemen. Dit doet ze wanneer ze weer thuis is, maar daarvan schrikt ze eigenlijk nog meer. Toch kan ze ook niet bij hem wegblijven. Daarom begint ze met onderhandelen. Ana vraagt Christian om enkele voorwaarden te wijzigen of te schrappen. Toch weet ze wel dat als ze hem echt wil, ze sommige dingen echt toe moet laten. Dan begint Christian haar dure cadeaus te geven. Iets waar ze ook erg op tegen is, maar hij is erg bazig. Er tegenin gaan is eigenlijk geen mogelijkheid. Daarnaast spelen ze ook een spelletje met elkaar, want ze bevinden zich beiden op onbekend terrein. Christian vraagt zich af wat Ana met hem doet, maar dit is ook omgekeerd precies zo.

8. Paula Hawkins: ‘Het meisje in de trein’

Het thrillerdebuut van de Britse journalist Paula Hawkins stond direct op nummer 1 in de bestsellerlijsten. Het Nederlandse weekblad Vrij Nederlandriep het uit tot 'Beste VN-thriller van het Jaar'.


Iedere ochtend neemt Rachel dezelfde trein. Elke dag hobbelt ze over het spoor, langs een rij charmante huizen in een buitenwijk van Londen, en stopt daar altijd voor hetzelfde rode sein. Zo kijkt ze elke ochtend naar een stel dat op hun terras ontbijt. Ze heeft inmiddels het gevoel dat ze hen persoonlijk kent en noemt hen ‘Jess & Jason’. Hun leven is in Rachels ogen perfect. Een beetje zoals haar eigen leven dat ooit was.


Rachel was getrouwd met Tom en wilde een baby. Hij niet. Rachel gaat te veel drinken. Tom mishandelt Rachel en begint een verhouding met Anna. Tom & Rachel scheiden, Rachel verliest haar baan en gaat steeds meer drinken. Anna & Tom trouwen en krijgen een baby. Tom begint een verhouding met Megan. Megan raakt zwanger van Tom en wil het aan Anna vertellen. Tom vermoordt Megan. Rachel vertelt het aan Anna. Tom wil Rachel vermoorden. Rachel en Anna vermoorden Tom: ‘Anna draait de kurkentrekker steeds dieper in zijn hals.’


Dat is nog niet alles. Ook wordt het niet in chronologische volgorde verteld, we lezen mee met Rachel’s gedachten en niet al te betrouwbare herinneringen. Ondertussen nuttigt ze 11 flessen wijn, 4 flessen wodka en een onbekend aantal biertjes.

9. Connie Palmen: ‘Jij zegt het’

'Voor de meeste mensen bestaan wij alleen in een boek, mijn bruid en ik. De afgelopen 35 jaar heb ik met een machteloos afgrijzen moeten aanzien hoe onze echte levens bedolven raakten onder een modderstroom van apocriefe verhalen, valse getuigenissen, roddels, verzinsels, mythen, hoe onze ware, complexe persoonlijkheden werden vervangen door clichématige personages, ingedikt tot een simpel, hanteerbaar logo, op maat gesneden voor een sensatiebelust lezerspubliek. En dan was zij de broze heilige, en ik de brute verrader. Ik heb gezwegen. Tot nu. '


Ted Hughes & Sylvia Plath vormen het beroemdste liefdespaar uit de moderne westerse literatuur. In ‘Jij zegt het’ geeft Connie Palmen de in 1998 overleden Ted Hughes een stem. Ze laat hem terugkijken op zijn gepassioneerde huwelijk dat op 11 februari 1963 eindigt in de zelfmoord van zijn vrouw en op zijn leven dat vanaf dat moment door deze dood wordt beheerst. In de talloze biografieën die over haar verschijnen, krijgt Sylvia de status van martelares en Ted die van verrader en moordenaar: beschimpt door wildvreemden en aangeklaagd door mensen die hij als vriend beschouwde. We lezen de gedachten, angsten en bezweringen van de bruidegom en de diep tragische band met de vrouw die zijn leven zou bepalen. Een aangrijpende roman van 1 van Neerlands beste auteurs over de liefde en de dood.

10. J.K. Rowling: Harry Potter reeks

Last, but not least. Eigenlijk met stip op nummer 1 in dit lijstje: de magische J.K. Rowling. In augustus 2018 is het precies 20 jaar geleden dat het eerste Harry Potter boek, 'Harry Potter en de Steen der Wijzen', in het Nederlands verscheen. Om dit te vieren is de complete set van alle delen nu voor een aantrekkelijke prijs verkrijgbaar. Deze eenmalige actie loopt tot eind september 2018.


De 7 boeken volgen chronologisch de puberteit en de adolescentie van leerling-tovenaar Harry Potter en zijn beste vrienden Ronald Wemel en Hermelien Griffel, met wie hij samen studeert aan Zweinsteins Hogeschool voor Hekserij & Hocus-Pocus. Het hoofdverhaal concentreert zich op Harry’s gevecht tegen de duistere tovenaar Heer Voldemort, die Harry’s ouders vermoordde in een poging onsterfelijkheid te verwerven en de tovergemeenschap aan zich te


Sinds de release van het eerste deel op 30 juni 1997 heeft de serie internationaal veel aandacht gekregen, zowel kritisch als commercieel. Critici hebben onder andere hun mening geuit over de steeds sterker wordende duistere toon van de boeken. Maar volgens een berekening uit juni 2008 waren er toen wereldwijd al meer dan 400 miljoen exemplaren verkocht in 67 verschillende talen. De laatste 4 titels waren bovendien de snelst verkopende boeken aller tijden.


J.K. Rowling werd in 2010 de 'Most Influential Woman in Britain' genoemd door redacties van vooraanstaande magazines. Ze werd een opvallende filantroop en hielp mee met onder andere de oprichting van de Children's High Level Group. Ook in organisaties als Comic Relief, One Parent Families en de Multiple Sclerosis Society of Great Britain stak ze veel geld. In 2016 werd haar vermogen geschat op 584 miljoen pond. Op 12 december jongstleden werd Joanne Rowling geridderd door prins William tot lid van 'Orde van Broeders van de Eer'. Er is ook een film uitgebracht over het leven van deze Dame Joanna, getiteld 'Magic Beyond Words: The J.K. Rowling Story.'

Over de auteur

Annedieke Kuchler is hoofdredacteur van Supervrouwen Magazine, TV en de website. Na een carrière in achtereenvolgens het onderwijs en de wereld van radio & televisie, is zij zich met de komst van het internet gaan toeleggen op digitale content. Ze blogt reeds dagelijks vanaf 2006 en is gespecialiseerd in relaties & seksualiteit, vrouwenrechten nationaal en internationaal, media en de zorg. Voor het weekblad VRIENDIN schreef ze ruim 5 jaar columns over haar leven. Voorts produceert ze o.a. voor bladen als GOOISCH als Lifestyle, NOUVEAU en voor haar eigen website LustLove.Life en NED7.nl. Ook in de (sociale) media laat ze van zich horen en zien.