Wina Smeenk
en Agnes Willenborg

Shake it!

Denken als een kunstenaar, architect of ontwerper om complexe vraagstukken op te lossen: dat is 'design thinking'. Designdenken wordt steeds vaker ingezet voor het aanpakken van bedrijfsmatige, organisatorische of sociale vraagstukken.

'Shake it! 'is een praktisch Design Thinking-spel voor managers, ondernemers, trainers, coaches en docenten die met hun team of organisatie snel tot innovatieve ideeën voor verandering willen komen. Shake it! helpt op een frisse manier naar bedrijfsmatige, organisatorische of sociale uitdagingen te kijken en legt uit hoe designdenken en -doen ingezet kan worden om tot verrassende inzichten te komen. Ongeacht de context waarin het te 'shaken' vraagstuk speelt, levert het spel gezamenlijke ideeën en acties op. Denk aan nieuwe strategieën, manieren van samenwerken, veranderingsprocessen en innovaties. Bovenal brengt 'Shake it! 'inspiratie, energie en plezier.


Inclusief 36 methodekaarten om direct aan de slag te gaan.

Wina Smeenk is in 1997 afgestudeerd als industrieel ontwerper aan de Technische universiteit van Delft. Hier specialiseerde ze zich in innovatiemanagement en user-centered-design. Ze heeft meer dan 10 jaar als ontwerper en innovatie strateeg gewerkt met verschillende internationale bedrijven in diverse product sectoren, waaronder Giant Bicycles, Sony en Playstation. Daarnaast ontwikkelde en bouwde ze mee aan diverse vernieuwende creatieve onderwijsprogramma's van o.a. THNK, the Amsterdam School of Creative Leadership, de faculteit Industrial Design aan de Technische Universiteit in Eindhoven en de Hogeschool van Amsterdam. Vanaf 2010 runt Wina haar eigen innovatie en co-design adviesbureau op het snijvlak van service design, experience design, product design en interaction design. Sinds 2016 is ze als buitenpromovendus empathisch co-design verbonden aan de Technische Universiteit in Eindhoven.


Overtuigd van de kracht van design-denken en -doen heeft Wina samen met Agnes Willenborg 'Shake it!' ontwikkeld om Design Thinking toegankelijk te maken voor eenieder die zich voor complexe uitdagingen gesteld ziet.

Haar inspiratie haalt Wina vooral uit samenwerken, observeren en dromen, maar ook uit het lezen van (wetenschappelijke) artikelen en boeken. Onderwerpen als empathisch co-design, co-creatie en participatie hebben haar interesse, en auteurs als Froukje Sleeswijk Visser, Elizabeth Sanders, Ilpo Koskinen, Katja Battarbee en Tuuli Mattelmäki behoren tot haar favorieten. In haar vrije tijd reist ze graag en zoekt ze de natuur op.

Biografie

Agnes Willenborg heeft een achtergrond als designer en innovatiestrateeg. Zij is jarenlang managing director geweest in de creatieve industrie en werkte onder andere bij LBi Lost Boys, MediaCatalyst, THNK en Nomads. Bij dit laatste creatieve bureau was zij behalve hoofd innovatie ook strategisch partner voor nationale en internationale organisaties en bedrijven. Gevoed en geïnspireerd door zeer diverse ervaringen heeft zij zich de laatste jaren toegelegd op het ontwikkelen van methodes die gebruik maken van creativiteit en design thinking.


Overtuigd van de kracht van designdenken en -doen heeft ze samen met Wina Smeenk 'Shake it!' ontwikkeld om Design Thinking toegankelijk te maken voor eenieder die zich voor complexe uitdagingen gesteld ziet.


Inspiratiebronnen voor Agnes zijn boeken en artikelen van Jan Rotmans, Bruce Nussbaum, Enzio Manzini en Brenda Laurel. Daarnaast heeft ze interesse voor filosofie, in het bijzonder voor het denken van Nietsche, Hannah Arendt en Henk van der Waal. Ze gaat graag naar musea met beeldende kunst van onder andere Marlene Dumas, Nicolas de Staël, Berlinde de Bruyckere.

Wil je dit boek winnen?
Beantwoord dan de vraag op onze blog.