Leni Minderhoud

'Van werknemer naar ondernemer'

Dat het een krachtig boek is met een sterke inhoud, wordt al snel duidelijk. De uitdagende paarse kaft met daarop de afdruk van een berenpoot nodigt je direct uit om te gaan lezen. Laat die afhankelijkheid los en neem zelf de regie lijkt ermee te worden gezegd. Dat is dan ook de kern van dit handzame en prettig leesbare boek. Leni Minderhoud laat je op een andere manier tegen de zaken aankijken. Want hoe vaak wordt er niet door mensen gezegd, 'ik zou zo graag voor mijzelf willen beginnen maar met wat?' Dit boek leert je om niet direct vanuit een product of dienst te gaan denken, maar om eerst naar je netwerk te gaan kijken. Dat netwerk wat juist zo van grote waarde is voor je eigen op te richten onderneming. Aan de hand van een heldere formule en met duidelijke stappen groei je tijdens het lezen al in gedachten toe naar jouw onderneming en het product met de X-factor. Tijdens het lezen van dit boek wil je eigenlijk al door gaan pakken want je voelt dat de positieve energie in je gaat stromen. Energie die je misschien al enige tijd kwijt was en waar je zo naarstig naar op zoek bent. Vele mooie ideeën zullen in je gedachten op gaan komen en je ziet weer nieuwe kansen.


"Leni Minderhoud schrijft open en eerlijk en zet je met beide benen op de grond. Zij wijst je op de gouden kooi van zekerheden waar je onbewust in terecht bent gekomen, triggert je op de nadelige gevolgen hiervan, maar ook op de valkuilen die er op je pad kunnen komen. Geen energie meer in je werk, het onverwachte ontslag dat eraan zit te komen of de doodlopende weg in je huidige carrière. Van werknemer neemt je bij de hand. Het geeft je de winnaarsformule voor vrij ondernemen."

P.J. Martens

Leni Minderhoud onthult in ‘Van werknemer naar ondernemer’ een originele en zeer praktische winnaarsformule. Een methodiek om een succesvolle ondernemer te worden, ook als je denkt dat je dat niet in je hebt. Haar overtuiging is dat ondernemerschap te leren is als je een ervaren professional bent.


Steeds meer professionals zetten de stap van loondienst naar een eigen bedrijf. Soms noodgedwongen vanuit ontslag of outplacement, vaak vanuit een verlangen om het ondernemerschap te ontdekken. Het is een spannende stap, die gepaard gaat met angst, onzekerheid en vooroordelen over wat ondernemen eigenlijk is. Sommigen zien zo veel beren op de weg dat ze er maar niet aan beginnen.


De overgang van vaste baan naar eigen bedrijf is inderdaad groot. Ondernemen vraagt om een andere mentaliteit dan werken in loondienst. In dit boek neem ik de werknemer mee langs de angsten en bezwaren om ondernemer te worden, wat helpt bij het bepalen of je die stap gaat zetten. Je hebt als ervaren professional al veel vaardigheden die je als ondernemer moet bezitten, zoals visie, leidinggeven, projecten managen, organiseren, oplossingen bedenken, netwerken, jezelf profileren en bovenal creativiteit.


Veel professionals realiseren zich pas bij een (dreigend) ontslag dat ze een achterstand hebben op het gebied van solliciteren, netwerken en werk vinden in deze tijd. Het creatieve vermogen dat hiervoor nodig is, is in veel banen niet aangeboord. Voor een wending in een carrière is het nooit te laat en gelukkig is de tijd nu meer dan ooit rijp om de gaten in je competentielijst te dichten. Met het leerzame pad van ondernemerschap, zal de werknemer direct zelf de regie nemen. Als je bereid bent te leren, dan is niets zo krachtig als daadwerkelijk DOEN!


In de winnaarsformule heb ik zowel de ondernemer (zijn motivatie, missie en mindset) als de elementen publiek (doelgroep en netwerk), product (dienst), planning, presentatie, marketing en voortdurend leren opgenomen. Hiermee onderscheidt deze formule zich van de traditionele marketing-mix. De ondernemer zelf is namelijk de belangrijkste motor achter het slagen van een bedrijf. Alle elementen beïnvloeden elkaar over en weer. Vandaar een formule. De uitkomst is verrassend: Ondernemen in overvloed. Omdat er altijd kansen, oplossingen, mogelijkheden, ideeën en middelen zijn. Als het een niet lukt, probeer je het andere. Als een oplossing niet voldoende is voor een klant, lever je meer, wat anders of je ontwikkelt een nieuw product samen met de klant.


Van ondernemerschap bestaan vele definities. In de huidige innovatieve en duurzame maatschappij met nieuwe businessmodellen is financiële winst maken niet altijd meer het eerste doel van een bedrijf. Daarom ga ik uit van een definitie voor ‘sociaal’ ondernemerschap: ‘Een sociaal ondernemer heeft als primair doel het creëren van maatschappelijke meerwaarde en doet dat op een ondernemende manier..’ Die meerwaarde kan een gezond product, huis of inrichting zijn, of een techniek die je leven aangenamer maakt.


Ondernemerschap is in de huidige tijd speels, inspirerend, innovatief en flexibel. Je kunt ook als zelfstandige professional ondernemen, ondernemen aan de keukentafel of enkel via internet. Of nomadisch werkzaam zijn, binnen je regio of deels in het buitenland. Ook voor hen die vastbesloten zijn niet een onderneming te starten is dit boek geschikt: het gaat over zelf de regie nemen, verantwoordelijkheid nemen voor jouw ontwikkeling en groei.


Wat betekenisgevend werk is, is een belangrijke vraag om mee te beginnen voor de werknemer, want met jouw antwoord hierop zal iedere volgende stap veel vloeiender gaan. Je reflecteert op vragen over jouw pad, jouw levensdoelen en uiteindelijk je sweet spot: die activiteiten die tot betekenisgevend werk leiden. Vervolgens richt je je op de buitenwereld. Hoe pak je ondernemerschap aan? Ik start met je klant, die is allesbepalend, want jouw toekomstige klant bepaalt hoe je product of dienst er uit komt te zien. Marketing is verweven in alle elementen van de formule en gaat ongemerkt, wat een verademing is voor menig professional! Zo leidt de winnaarsformule naar moeiteloos ondernemen.


Leni Minderhoud helpt 45-plus professionals om de stap te zetten van werknemer naar ondernemer.


"Leni is een ondernemerscoach met hart en ziel. Ze is een netwerker par excellence. Als geen ander weet ze de juiste mensen met elkaar te verbinden. Leni heeft mij met haar positiviteit enthousiast gemaakt voor het avontuur ondernemerschap. Ze wist mijn drempelvrees om te toveren in positieve energie door mij voorbij de beren op de weg te laten kijken. Ze is een super sparringpartner en daarnaast ook een heel fijn mens."

Romy Schneider, vastgoedadvies voor scholen, klant van Leni

Biografie

Van werknemer naar ondernemer – de winnaarsformule voor vrij ondernemen


Leni Minderhoud is zelfstandig business- en loopbaancoach voor ervaren professionals. Zij besloot in 2009 tot een dubbele carrièreswitch na een 25-jarige loopbaan in diverse boeiende financiële functies bij Shell, Delta Lloyd en APG. Omdat ze zelf heeft ervaren wat eigen ondernemerschap je oplevert aan persoonlijke ontwikkeling en vervulling in de latere carrière, is het haar missie om ervaren professionals te begeleiden en te inspireren naar een bewuste keuze voor een carrièreswitch. 29 juni 2017 is haar boek ‘Van werknemer naar ondernemer’ gepubliceerd en sindsdien zijn er diverse artikelen over haar gedachtengoed verschenen, oa in Het Financieele Dagblad, Nu.nl, PZC/BN De Stem en Managementboek.


Leni Minderhoud is een expert op dit vlak. Als ervaringsdeskundige heeft ze de stap gezet van riante vaste baan naar het onzekere vak van ondernemerschap. Inmiddels heeft ze honderden werknemers begeleid om dezelfde omslag te maken of een nieuwe richting te vinden. Ze weet wat je nodig hebt om van werknemer een echte ondernemer te worden. Ondernemen vraagt om een andere mentaliteit dan werken in loondienst. Haar motto ‘ondernemerschap is te leren’ verdedigt ze met verve.


Leni biedt individuele coachtrajecten, workshops en trainingen over ondernemerschap aan particulieren, groepen én bedrijven. Daarnaast geeft zij trainingen LinkedIn voor werkzoekenden, zzp’ers, freelancers, zelfstandige ondernemers, netwerkorganisaties en bedrijven. Dit kan ook een individuele of Incompany training zijn. Leni geeft ook lezingen en inspiratiesessies over haar winnaarsformule, (startend) ondernemerschap, de beren op de weg, bedrijfsideeën en LinkedIn.


Leni is een bevlogen spreker en trainer. Ze neemt het publiek stap voor stap mee op interactieve manier. Ze respecteert de angsten die menigeen heeft, heeft begrip voor wat je nog moet leren en helpt je op een originele manier aan nieuwe inzichten met haar prachtige winnaarsformule. Ze heeft een originele visie op ondernemerschap in de huidige tijd en zet mensen en bedrijven aan het denken over (sociaal )ondernemerschap, ondernemende competenties en creativiteit.

Wil je dit boek winnen?
Beantwoord dan de vraag op onze blog.