INTERVIEW


Zakenvrouwen van het Jaar

Elske Doets

"3 D’s van Elske Doets:
Durf. Doen. Doorzetten."

Elske Doets
houdt niet zo
van gemiddeld


De Zakenvrouw van 2017 heet Elske Doets, directeur-eigenaar van Jan Doets America Tours. Ze nam in 2001 de leiding van het bedrijf over van haar vader Jan Doets en transformeerde het naar een gespecialiseerde direct sell-organisatie voor reizen naar de USA en Canada. "Ik houd niet zo van gemiddelden en bedacht op mijn 23e dat ik professioneel ergens voor wilde gaan, waar ik scheppend bezig kan zijn, waar ik mijn passie kan volgen en waar ik vooral heel blij van word", aldus Elske nadat zij de prijs in ontvangst nam.


"Elke dag een glas champagne om het leven te vieren. Het leven is immers kwetsbaar."

Met de titel Zakenvrouw van het jaar 2017 op zak, wil Elske Doets jonge meisjes op de middelbare school motiveren om in de toekomst ook zakenvrouw te worden. Om de meisjes te bereiken wil ze samenwerken met vloggers. “Kinderen kijken niet meer naar de televisie, maar kijken op hun smartphones of ipads naar vloggers. Door een podium te krijgen in vlogs wil ik ze inspireren een professionele droom na te jagen.”

In september 2017 is Doets ook mentor geworden bij nlgroeit om ondernemers met groeiambities op weg te helpen. Doets noemt zichzelf een voorvechter voor vrouwen in het zakenleven. “Ik wil me daarbij in het bijzonder richten tot de jonge doelgroep omdat die nog te inspireren is. Daar valt nog wat te winnen. Mensen van mijn leeftijd zijn over het algemeen nogal vastgeroest.” De 3e GRATIS Academy is van 2 juli t/m 6 juli 2018.

Ben je tussen de 15 t/m 24 jaar? Elk schoolniveau is welkom. Motivatie is het enige wat telt.


Leerpunten voor ondernemers

Elske Doets geeft op basis van haar eigen ervaring het volgende mee aan ondernemers:


  • Een week op vakantie is beter voor je mentale toestand dan een week in een duur instituut waar je leert hoe je moet managen. Je moet natuurlijk niet op je rug gaan liggen, maar iets doen waardoor je jezelf uitdaagt.
  • Netwerken is ontzettend belangrijk, maar doe het niet op de Nederlandse manier, maar op de Amerikaanse manier. Geen ons-kent-ons, maar op de belangrijke mensen afstappen. Dat is ook waarmee ik de titel zakenvrouw van het jaar heb gewonnen.
  • Durf, doen en doorzetten. En wacht dus niet tot de hemel wolkeloos is, maar ga het gewoon doen zonder mitsen en maren.

Verboden te vergaderen

In haar bedrijf geldt een verbod op vergaderingen. "Eén van mijn beste besluiten. Ik heb vergaderingen altijd als traag ervaren en volgens mij komt in een vergadering veel samen waarvan ik denk dat het een bedrijf schade kan toebrengen. Ik begin elke dag daarom met een kick-off-meeting. Dan vraag ik al mijn medewerkers - vijftig stuks - in een grote kring te staan, zodat ik iedereen kan aankijken. Op die momenten herhaal ik wat ik met het bedrijf wil, wat onze koers is. Dat kan een beetje schools overkomen..."

"Je best doen is niet genoeg,
ga voor de top!"


Een boek als coach

Na de verkiezing kreeg Elske er een parttimebaan bij, met alle bijeenkomsten en evenementen waar ze moest verschijnen als Zakenvrouw van het Jaar. Het werd steeds drukker in haar hoofd zocht ze een manier om ruimte te creëren. Dat werd dus haar boek. ”Een typische Elske-keuze”, noemt ze dat zelf. “Ik ga nooit voor de makkelijke weg. Ik had ook met een coach kunnen praten, maar ik besloot een boek te schrijven. En dan niet een loos verhaal zoals Gordon, maar iets waar de mensen wat aan hebben."