Hallo Supervrouwen,

Het lijkt erop dat Internationale Vrouwendag nog nimmer zoveel aandacht kreeg als dit jaar. Dat heeft natuurlijk alles te maken met wat er gebeurt in de wereld. Geen revolutie zonder narigheiden schandalen:daar schokt en schudt de vrouwenemancipatie op dit moment van. Harde acties als #MeToo en een verplicht vrouwenquotum komen niet voort uit geneuzel van ontevreden vrouwen, maar zijn nodig om uit te komen bij verandering en verlichting. De geschiedenis heeft bewezen dat educatie vooruitgang betekent. Pas toen het volk leerde lezen,en dus niet meer afhankelijk was van de geestelijken die daar tot dan het alleen recht op hadden, maakte de westerse wereld een sprong voorwaarts. Hetzelfde gebeurt met de vrouwen: op dit moment studeren er in Nederland zelfs meer meisjes dan jongens aan hogescholen en universiteiten en dat aantal ‘belezen vrouwen’ groeit met de dag.

De cijfers

Vrouwen en meisjes lezen namelijk meer boeken dan mannen en jongens. Vrouwen lezen gemiddeld 11 boeken per jaar tegenover mannen 9 per jaar (bron: Stichting Marktonderzoek Boekenvak). Maar wát voor boeken mannen en vrouwen dan wel lezen, daar is moeilijker achter te komen. Sommige onderzoeken onderscheiden fictie en non-fictie, andere literatuur en ontspanning. Het meest precies is een onderzoek van het SCP uit 2010: mannen lezen gemiddeld 0,3 uur per week een literair boek, vrouwen 0,5. In de categorie 'romantische en spannende boeken' is het verschil nog groter: mannen besteden hieraan 0,4 uur, vrouwen 0,9.

Mannelijkheid als standaard

Als producenten van boeken, literatuur en non-fictie, zijn mannen echter nog steeds oppermachtig. Bestsellers worden door mannen en vrouwen geschreven, maar werk van mannen wordt gemiddeld hoger aangeslagen. Mannen zijn in de meerderheid in de literaire canon en in de literatuurgeschiedenis. Literaire prijzen gaan veel vaker naar mannen dan naar vrouwen. Niña Weijers hield er bij de uitreiking van de Anna Bijnsprijs in 2014 een lezing over. Ze was toen net succesvol gedebuteerd met haar roman 'De consequenties'. De aanbevelingen op het omslag van de herdruk kwamen vooral uit vrouwenbladen. Daarop mailde ze bezorgd haar uitgever: had ze een vrouwenboek geschreven? Gingen mannen het dan wel lezen? De uitgever stelde haar gerust: “Maak je geen zorgen, je reputatie is serieus genoeg.” Om mee te mogen doen met de jongens moet je serieus schrijven, de lat hoog leggen, zoals zij kennelijk doen. "Misschien is het tijd", zei Weijers, "om die hele lat eens te herzien. Want zolang mannelijkheid als standaard geldt, zal vrouwelijkheid daar een afgeleide van blijven.” 

Boekenweek

Deze week is het niet alleen Vrouwendag, maar is er ook nog eens de aftrap van De Boekenweek dat in 2018 als thema heeft gekozen: ‘Natuur, daar horen wij bij!’ Dat kan geen toeval zijn. En het boekenweekgeschenk dat u de komende 10 dagen gratis ontvangt bij een aankoop in de boekhandel, is dit jaar ook nog eens geschreven door een vrouw: Griet op de Beeck. Als je haar werk nog niet kent, is dit een hele mooie gelegenheid.

Internationale Vrouwendag

De bedoeling van Internationale Vrouwendag? In de Universele Verklaring voor de Rechten van de Mens is vastgesteld dat in 2030 vrouwen evenveel kansen krijgen als mannen, om mee te beslissen binnen de politiek, de economie en het openbare leven. Landen moeten specifiek beleid maken en wetten aannemen die vrouwen en meisjes die gelijke rechten ook geven op alle gebieden. Tevens moet er een einde komen aan al het geweld tegen vrouwen en meisjes. Aanhaken bij het thema betekent dat: bundelen van de krachten, acties versnellen en doelgericht samenwerken om onbegrensde mogelijkheden ontketenen! Samen zijn we sterk. De Berlijnse muur is uiteindelijk ook gevallen, omdat op een bepaald moment heel veel mensen zeiden ‘en nu hebben we het gehad’. Vijf jaar daarvoor was dat ondenkbaar geweest. De verschillende groepen in (toen nog) Oost- en West-Duitsland gingen op zoek naar hun overeenkomsten in plaats van naar hun onderlinge verschillen. En daar ging de muur!

Sisterhood

Onderschat dus nooit de kracht van de handen ineen slaan. ‘Sisterhood’ hebben we bij Supervrouwen hoog in het vaandel. Neem het op voor die vrouwelijke collega die tijdens de vergadering telkens de mond wordt gesnoerd of voor die jonge stagiaire waar de mannen hijgerig omheen staan. Het gezamenlijke doel is belangrijker dan persoonlijke onenigheidjes en/of verschillen in huidskleur, religie, geaardheid, ja zelfs in gender. Want of je je nu man of vrouw voelt: gelijke kansen voor iedereen is toch zeker ook jouw ideaal.

En tenslotte: koop die boeken van vrouwelijke auteurs, lees ze en nog beter: win ze via onze Supervrouwen boeken-win-actie. In dit digimagazine staat precies hoe het werkt.


Met het risico dat ik nu klink als Juf Ank uit ‘De Luizenmoeder’ zeg ik toch: veel leesplezier!


Annedieke Kuchler

Annedieke Kuchler is hoofdredacteur van Supervrouwen Magazine, TV en de website. Na een carrière in achtereenvolgens het onderwijs en de wereld van radio en televisie, is zij zich met de komst van het internet gaan toeleggen op digitale content. Ze blogt reeds dagelijks vanaf 2006 en is gespecialiseerd in relaties & seksualiteit, vrouwenrechten nationaal en internationaal, media en de zorg. Voor het weekblad VRIENDIN schreef ze ruim 5 jaar columns over haar leven. Voorts schrijft ze o.a. voor bladen als GOOISCH als Lifestyle, NOUVEAU en voor haar eigen website LustLove.Life en NED7.nl. Op Facebook: https://www.facebook.com/NLSupervrouwen/ en https://www.facebook.com/Annedieke-Kuchler-1566632746784352/ En tenslotte is ze een fervent Pinterester: https://nl.pinterest.com/mevrouwzelluf/boards/ In al haar werk staat het empoweren van vrouwen centraal.